Het dubbelleven op social media

Instagram, Facebook en pinterest staan vol met foto’s van jonge spring in ’t velds die met hun rug naar de camera poseren terwijl ze uitkijken over een ontzagwekkend landschap. Toegegeven: ik heb zo’n foto’s ook. Toch voel ik altijd wel een steek van jaloezie als ik weer zo’n foto zie voorbijgaan want a) ik wou dat ik daar was en b) mensen die in luxe hotels op vakantie gaan hebben niet het recht om te doen alsof ze als een echte avonturier op pad gaan. Ondertussen heb ik mij al over die kinderachtige jaloezie heen gezet, toch vind ik dat de verhalen er het meest toe doen, niet de foto’s. Deels daarom startte ik Waar is Eva.

Op reis neem ik honderden foto’s, vele daarvan bekijk ik nooit meer. Het is maar de laatste reizen die ik maakte dat ik ook aantekeningen nam ik een soort reisdagboek. Want hoe kan je nu geluiden en indrukken vastleggen op foto? Zijn reisverhalen niet veel belangrijker?

Het lijkt er steeds meer op dat onze Facebook en Instagram accounts een heel eigen leven leiden. Want wat je niet ziet op een foto is dat een witte minivan je helemaal naar de top van de berg heeft gereden, waar je nog juist een trap moest beklimmen om op het dak van het land te staan. Je ziet ook niet dat je die uitstap hebt geboekt via een Belgische touroperator, en dat je buiten die ene uitstap je hotel niet verlaten hebt. Foto’s tonen alleen wat je wilt dat ze tonen: hoe avontuurlijk je wel niet bent, hoe mooi en lang je haar wel niet is, en hoe duur je rugzak van Herschel wel niet was. (Toch moet ik hier toegeven dat ook ik wel zo’n fancy bergrugzak zou willen hebben.)
De foto’s op onze social media accounts zijn gemaakt met het idee om ze op die accounts te zetten. Met het idee om onze vrienden jaloers te maken. Foto’s zijn hun originaliteit en exclusiviteit verloren.

Daarom zijn de ervaringen achter de foto’s zo belangrijk. Wie weet heb je in het witte minibusje op weg naar de berg wel moeten gieren van het lachen omdat je Nederlandse gids zo’n verschrikkelijk accent had. Misschien heb je op de trap die je moest beklimmen je enkel omgeslagen of misschien heb je wel echt een berg beklommen, en dat is toch het vermelden waard!

Foto’s van je reis online zetten is helemaal geen misdaad, het is zelfs leuk om mensen op de hoogte te houden van wat je allemaal meemaakt. De schijn ophouden over hoe geweldig je leven wel niet is, dat is wel vervelend. Dus de volgende keer als je op vakantie bent, wees dan eens wat origineler dan de ik-kijk-uit-over-een-bergdal-terwijl-ik-met-mijn-rug-naar-de-camera-op-het-randje-zit-foto.

Socalitybarbie is de instagram account die dit hedendaags probleem aankaart, zeker het bekijken waard!

Schermafbeelding 2015-11-10 om 17.26.10

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s