Over de Toekomst

Voor ons, Westerlingen, is een toekomst hebben zo normaal dat we er niet meer bij stil staan. Iedereen gaat ervan uit dat ze kunnen gaan studeren, werken, een huis kopen en naar festivals gaan. Sommigen onder ons willen geneeskunde studeren, andere orthopedagogie, architectuur, leerkracht lager onderwijs of journalistiek. We zijn zo in de ban van het mysterie dat morgen met zich mee brengt dat we er niet bij stil staan dat er andere mensen zijn die geen toekomst hebben. Dat er mensen zijn voorwiel studeren niet vanzelfsprekend is.

Ik heb al heel wat afgereisd. Ik heb mensen ontmoet, culturen ontmoet, verhalen gehoord en indrukken opgedaan. Toch was ik niet voldoende voorbereid voor het verhaal van Sahar. Ik zal nooit voldoende voorbereid kunnen zijn om met haar verhaal te kunnen omgaan.

Sahar was veertien toen ze uitgehuwelijkt werd aan een dertigjarige man. Volgens een oude Afghaanse traditie moet ze dan bij de schoonfamilie gaan wonen, dat deed ze ook. Haar schoonfamilie wou haar laten werken als prostituee, maar Sahar weigerde. Als straf werd ze maandenlang opgesloten in een kelder en gefolterd.
Ongeveer een jaar na het huwelijk werd Sahar bevrijd en naar het ziekenhuis gebracht. Ze was meer dood dan levend. Sahar is nu aan de betere hand, maar ze zal nooit een volwaardig leven kunnen leiden. Ze heeft geen opleiding, geen job en geen familie.
Ik weet niet wat er waar is van dit verhaal, maar ik weet wel dat er tig meisjes zijn met een gelijkaardig verhaal. En ookal hebben zij geen toekomst, we kunnen ervoor zorgen dat ze een plaatsje krijgen in onze toekomst.

Het al dan niet hebben van goede vooruitzichten in het leven hangt meestal af van de plaats van geboorte. Meisjes die in Syrië leven worden vaak vluchteling, als ze niet ontvoerd worden om vervolgens te worden verkocht als seksslavinnen. Ze vluchten naar Europa, waar geen betere toekomst op hen wacht. Jongens die in Togo wonen, een land in west Afrika dat het merendeel van de bevolking niet eens kent, hebben niet de kans om naar school te gaan omdat ze op het land moeten werken. Omdat ze hun familie van levensonderhoud moeten voorzien.

Door maandelijks vijf euro te geven aan een goed doel kan je geen wonderen verrichten. Je zal er niet voor zorgen dat de inwoners van Kingshasa toegang hebben tot zuiver drinkbaar water, je zal er niet voor zorgen dat een dorp wordt heropgebouwd na een natuurramp, maar je zal er wel voor zorgen dat een kind een schooluniform, een notitieblok en een potlood krijgt. Je zal ervoor zorgen dat een kind onderwijs krijgt. Onderwijs dat wij vanzelfsprekend vinden, maar eigenlijk helemaal niet vanzelfsprekend is. Je zal ervoor zorgen dat een vluchteling een slaapzak krijgt, een fles water en een bus zeep, zodat ze zich staande kunnen houden. Je zal een schakel zijn in een ketting die ervoor zorgt dat er iets gedaan wordt aan het onrecht dat het leven van veel meisjes in Afghanistan, en in andere landen, in een bepaalde richting duwt.

Ik hoop dat de volgende keer je denkt aan je eigen toekomst, je ook eens zal denken aan de toekomst van meisjes zoals Sahar.

tumblr_nskyf0731b1qggwnvo1_1280

“Education changed the lives of my entire family. Before education, we knew only how to work. It was always very quiet in our home. My grandfather was a laborer, but he paid to send my father to a tutor so that he could learn to read. He told my father that, if nothing else, he should begin by learning how to read and write his name. When I was born, my father taught me how to read. I started with local newspapers. I learned that our village was part of a country. Then I moved on to books. And I learned that there was an entire world around this mountain. I learned about human rights. Now I’m studying political science at the local university. I want to be a teacher.”

(Hunza Valley, Pakistan)

Het verhaal van Sahar Gul las ik op deze blog.

Het verhaal uit Hunza Valley komt van de blog Humans of New York

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s