Zaragoza, parel van Noord Spanje

Begin mei kreeg ik de kans om naar Zaragoza, Spanje te gaan. Daar nam ik deel aan de Hope in European Youth conferentie, een realisatie van de comeniuswerking van het Europroject. Ik bracht vijf fantastische dagen door in een bruisende doch niet heel erg toeristische stad. Een geweldige citytrip, wat mij betreft. Ik heb Zaragoza leren kennen vanuit het standpunt van de jongeren die heer en meester zijn over de stad, de leerlingen van i.e.s. Miguel Catalan.

Zaragoza is de op vier na grootste stad van Spanje en hoofdstad van de provincie Zaragoza in het noorden van het land. Dat allemaal op een uurtje rijden van de Pyreneeën. Zaragoza is makkelijk bereikbaar vanuit Barcelona of Madrid met de hogesnelheidstrein. De stad heeft een erg warm klimaat. In de zomer stijgt het kwik dagelijks tot 40 graden, niet echt ideaal om een stad te bezoeken. In mei daarentegen was het elke dag ongeveer 30 graden en zonnig. De perfecte weersomstandigheden om verloren te lopen in de steegjes en ijsjes te eten aan de oever van de rivier, maar wij moesten helaas het merendeel van de tijd binnen vergaderen. We waren daar per slot van rekening niet voor ons plezier, maar om te werken.

De stad wordt gedomineerd door de prachtige Pilar-kathedraal. El Pilar, gelegen naast de Ebro rivier, is een erg grote en indrukwekkende kathedraal die versierd is met prachtige schilderijen. Ook het dak van de kathedraal is versierd met tegels die glinsteren in het zonlicht. Voor de kathedraal ligt het Plaza del Pilar, één van de grootste plijnen van Europa.
In onze middagpauze gingen we picknicken in het stadspark niet ver van de school. Het Parque Grande José Antonia Labordeta is een oase van rust en groen in de oude stad. Sportfanaten kunnen hun hart ophalen in het park dat zich perfect leent om te joggen.
Ook op Plaza España, het plein aan het einde van de winkelstraat, valt er op elk uur van de dag wel iets te beleven. De vele caféetjes met hun uitgebreid aanbod aan cocktails en streekwijnen bieden een aangename verfrissing bij de uitstekende temperaturen.
Er zijn nog zo veel meer dingen die ik had willen doen in Zaragoza. Zo had ik graag het Palacia de la Aljaferia en de San Pablo kerk bezocht. Des te meer redenen om terug te keren! zaragoza--409149-0 Omdat Zaragoza zo dicht bij de Pyreneeën ligt is een daguitstap naar de bergen zeker aan te raden. Voor de cultuur- en geschiedenisliefhebbers is het kasteel van Loarre, in Huesca, een echte must see. De terrassen van het kasteel bieden een prachtig uitzicht over de streek en diegene die de film Kingdom of Heaven hebben gezien zullen het kasteel misschien herkennen. Het kasteel van Loarre werd namelijk gebruikt in de eerste 15 minuten van de film.
Niet ver van het kasteel is een rivier waar verschillende organisaties rafting aanbieden. Voor diegene die niet bang zijn om nat te worden is dat een heel verrassende en verfrissende manier om de natuur te bewonderen, of om je reiscompagnon in de rivier te duwen. Wij gingen raften bij Murillo de Gallego. 67eda5b6e02212b0b7c9e08ca5fc3b37 Wat mij het meeste bijgebleven is, is de sfeer. De rivier die het stadscentrum van de omliggende buurten scheidt creëert een heel intiem gevoel. Zaragoza voelt ook aan als een jonge stad, ondanks een geschiedenis die 2000 jaar terug gaat in de tijd. Het is een stad met heel erg veel potentieel. De vele pleintjes en kerkjes sieren het straatbeeld en geven de stad een bepaalde geborgenheid.
Zaragoza zal voor mij altijd een speciaal plaatsje in mijn hart hebben. Het is de stad waar ik met jongeren van zo veel verschillende nationaliteiten heb samengezeten en nagedacht over hoe we het onderwijs in Europa kunnen verbeteren, maar we hebben niet alleen het onderwijs verbeterd. In die vijf dagen hebben we vooral onszelf verbeterd.

Meer informatie over Zaragoza vind je hier!
Meer informatie over het raften vind je op deze website.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s