NOT ALL THOSE WHO WANDER ARE LOST

“Not all those who wander are lost.” Een simpel zinnetje uit een gedicht door J.R.R. Tolkien kleurt menig dagboek, geborduurd hoofdkussen en Pinterest bord. Ik versta die zin volledig, maar ik blijf steeds denken – wat met diegene die wel verloren zijn?

Wanneer we ons stuurloos voelen, proberen anderen ons vaak beter te doen voelen met goed bedoeld advies. Maar hoeveel keer die anderen ons er ook doen aan herinneren hoe mooi en uniek we wel niet zijn, als we het zelf niet geloven zullen die woorden niets meer zijn dan lege uittingen van vriendschap en medeleven. Je kan niemand verplichten van zichzelf te houden – die liefde dient te komen van binnenin. Wanneer je verloren bent, ben jij de enige persoon die je kan helpen om jezelf terug te vinden.

tumblr_nk0x7mzpKC1uo5ye9o1_500

Ik geloof in het existentialisme. Ik geloof niet dat we op deze planeet zijn gekomen voor een bepaalde reden of dat we hier zijn om een hoger doel in te vullen. Ik denk dat bestaan voorafgaat aan essentie – dat wil zeggen dat de betekenis van je leven niet van tevoren vast staat en dat je zelf moet kiezen wie je werkelijk bent. Zoals Sartre schreef, “man first of all exists, encounters himself, surges up in the world – and defines himself afterwards.”

De gedachte dat ons leven geen gegeven doel heeft kan veel mensen afschrikken. Als ons bestaan zinloos is… wat is dan het nut? Als er geen gekozen pad is… welk pad moet ik dan kiezen? Je moet natuurlijk niet geloven in het existentialisme om je volledig en volkomen verloren te voelen. Wanneer je maar een druppel bent in de gigantische oceaan, is het makkelijk om af en toe het gevoel te hebben dat jouw leven er niet toe doet.

Wel, neem het aan van een collega druppel- jouw leven doet er wel toe. Heel veel zelfs. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, afkomstig van een meisje dat juist lyrisch over existentialisme schreef, maar laat me het uitleggen. Ook al heb je geen magisch doel meegekregen bij je geboorte, dat betekent niet dat je leven doel mist. In tegendeel – in plaats van de weg te lopen die voor jou gekozen was, kan je nu je eigen weg creëren.

2_QUOTE_12

Je kan reizen gebruiken om te verdwalen in de spreekwoordelijke en letterlijke jungle van het leven. Reizen laat je waden door het slijk, sleept je door dikke struiken, geeft je bleinen door moeilijke trektochten, en geneest je door de vriendelijkheid van vreemden.

Elke keer wanneer je bij een kruispunt komt, geeft reizen je een nieuwe kans om te beslissen wie je wilt zijn. Reizen geeft je de mogelijkheid om jezelf te blijven creëren, opbouwen en zelfs afbreken wanneer dat nodig is. Elke stap die je zet is het begin van een nieuw hoofdstuk en elk hoofdstuk is een kans om de beste versie van jezelf te worden.

Dus, even in het kort, waarom moeten al diegenen die verloren zijn gaan dwalen? Het verkennen van de wereld is een veel betere manier om jezelf te leren kennen dan andere vormen van zelf-medicatie. Drinken, feesten of je verwarring weg slapen zal je verwarring alleen maar groter maken en een geheel nieuwe set van problemen creëren.

Ongeacht hoe klein en onbelangrijk, hoe verloren en wanhopig je je voelt, weet dit – je bent niet alleen. En terwijl het niet de troost kan zijn waarnaar je hunkert, het kan dienen als een herinnering dat er altijd mensen zullen zijn die een soortgelijke ervaring hebben meegemaakt en die je graag zouden helpen als je ze toelaat.

2_QUOTE_42

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s